14

Kenapa masih buat bisnes sambilan walaupun sudah ada gaji tetap?

Kenapa masih buat bisnes sambilan walaupun sudah ada gaji tetap?


Sebab pendapatan yang ada mungkin cukup-cukup sahaja untuk “survive” bulan tersebut…
Jadi bagaimana pula dengan:
🔹Saving kecemasan
🔹Belanja Perubatan
🔹Duit kepada ibu ayah
🔹Yuran / keperluan sekolah anak2
🔹Hutang dengan kawan2 atau saudara
🔹Ansuran kereta atau lain2.


Setakat gaji yang ada jika 3-5K pun cukup-cukup sahaja, apatah lagi yang 2.5K ke bawah.
Especially kalau anak ramai (anak satu pun).
Hidup bujang pun ada komitment!


Sebab tu lah kena berniaga walau ada pendapatn tetap…
Janganlah fikir orang yang bekerja dan berniaga ni loaded, duit gaji lagi, duit niaga lagi…
Hakikatnya, dapat duit gaji masuk rolling ke bisnes, kadang2 tinggal beberapa hinggit je untuk esok hari…
Tapi tu cara kami survive…


Dapat duit rolling,
Ada lebih saving
Ada lebih hulur mak ayah
Ada lebih bayar hutang…


Kalaulah gaji tu cukup untuk semua di atas…
Kami pun nak aja waktu weekend jalan2…


Walaupun memang nampak macam kami ada jalan sana sini…
Tapi kami jalan2 cari prospek, cari barang niaga, cari idea…


Semua benda dibuat /dibeli ada sebab musabab,
Bukan papa asal bergaya
Bukan mengopi jalan2 cari makan sahaja..
Bukan membazir semata-mata…


Kak Lin

-Berniaga dari zaman undergraduate lagi-

Leave a Reply

Your email address will not be published.