bisnes-sambilan

Kenapa masih buat bisnes sambilan walaupun sudah ada gaji tetap?

Sebab pendapatan yang ada mungkin cukup-cukup sahaja untuk “survive” bulan tersebutā€¦
Jadi bagaimana pula dengan:
šŸ”¹Saving kecemasan
šŸ”¹Belanja Perubatan
šŸ”¹Duit kepada ibu ayah
šŸ”¹Yuran / keperluan sekolah anak2
šŸ”¹Hutang dengan kawan2 atau saudara
šŸ”¹Ansuran kereta atau lain2.

Setakat gaji yang ada jika 3-5K pun cukup-cukup sahaja, apatah lagi yang 2.5K ke bawah.
Especially kalau anak ramai (anak satu pun).
Hidup bujang pun ada komitment!

Sebab tu lah kena berniaga walau ada pendapatn tetapā€¦
Janganlah fikir orang yang bekerja dan berniaga ni loaded, duit gaji lagi, duit niaga lagiā€¦
Hakikatnya, dapat duit gaji masuk rolling ke bisnes, kadang2 tinggal beberapa hinggit je untuk esok hariā€¦
Tapi tu cara kami surviveā€¦

Dapat duit rolling,
Ada lebih saving
Ada lebih hulur mak ayah
Ada lebih bayar hutangā€¦

Kalaulah gaji tu cukup untuk semua di atasā€¦
Kami pun nak aja waktu weekend jalan2ā€¦

Walaupun memang nampak macam kami ada jalan sana siniā€¦
Tapi kami jalan2 cari prospek, cari barang niaga, cari ideaā€¦

Semua benda dibuat /dibeli ada sebab musabab,
Bukan papa asal bergaya
Bukan mengopi jalan2 cari makan sahaja..
Bukan membazir semata-mataā€¦

Kak Lin

-Berniaga dari zaman undergraduate lagi-