14
Foods and Recipes

Maggi Kimchi

Posted on:

@thestoryofelin Petang-petang layan makan meggi kati dengan kimchi 🤤 layan oooo… #farahiyyamasak #umimakan #kimchi ♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依 Ini adalah antara makanan kegemaran dan “memory-food” saya. Banyak memori yang terkait dengannya, baik pahit atau manis. Namun, maggi akan senantiasa menggembirakan saya. Lebih-lebih lagi jika orang lain […]

Coretan

Kegagalan dan kejayaan

Posted on:

Apabila kita sakit dan nampak sihat, akan ada yang sangsi betul ke kita sakit. Ye ke sakit, elok je aku tengok. Namun apabila kita sakit dan nampak tak terurus, akan ada yang kata bawa-bawalah berubat. Ikhtiar lawan sakit. Alhamdulillah, sejak 2-3 minggu ini saya dapati saya tak rasa macam saya […]

Anxiety Bipolar Notes

Dari Unit Psikatri ke Kad Oku

Posted on:

  Selepas pemergian abah, saya mengalami low mood yang teruk. Perasaan tidak ingin melihat dunia semakin mencengkam. Malam bertukar jadi siang dan siang bertukar jadi malam.Akhirnya saya ke klinik mohon appointment hospital dipercepatkan. Alhamdulillah, selepas dinaikkan sedikit dos dan mengikuti saranan doktor, saya mulai dapat tidur kembali. Sepulangnya dari appointment […]

Coretan

Awak Ceritalah, Saya Baca

Posted on:

Laman media sosial sekarang sebahagian dari diri kita, ibarat rumah kita. Awak ceritalah, saya baca. Cerita tentang diri awak, bukan berkenaan orang lain, agar kita tidak terjebak mengumpat. Meniagalah, ibarat rumah kedai, saya akan lalu dan melihat, jika ada yang saya suka dan perlu beli, saya beli. Tidak perlu ceritakan […]

Coretan

Sosial Media dan Kita

Posted on:

Hari ini saya bertanya kepada sahabat-sahabat saya di Facebook, apakah tujuan mereka menggunakan sosial media. Saya menjangkakan banyak akan menjawab sebagai medium marketing atau berjual beli, namun ada jawapan lain yang buat saya berfikir kembali. Membaca Ya, jikalau dahulu bahan bacaan hanya boleh didapati di blog atau website, kini boleh […]

Coretan

Rasis, Fitnah dan Mengumpat

Posted on:

Sewaktu menyelusuri suapan berita di Facebook, terlintas perkongsian oleh kak Zita Yamin. Terdetik hati untuk menonton video Youtube yang dikongsikan oleh beliau. Jemput kawan-kawan tonton sekali, banyak ilmu tentang isu RASIS,FITNAH DAN MENGUMPAT yang dikongsikan oleh Ustaz Mohib Khaouli ini.

Coretan

Suka, tidak suka

Posted on:

Kita mungkin suka dia, juga mungkin tak suka dia. Dia juga mungkin suka kita, atau tidak juga. Satu masa mungkin perasaan itu berbolak balik, antara suka dan tidak suka. Begitulah hati manusia, kita membuat penilaian berdasarkan apa yang kita tahu, apa yang kita rasa.Kadangkala kita pun keliru dengan perasaan kita. […]